A weimári vizsla vadászati használhatóságának, alkalmazásának bemutatása

A weimári vizsla mindenes vadászkutya, így az apróvad felkutatásában, jelzésében, keresésében, apportírozásában, valamint sebzett nagyvad utánkeresésére is kitűnően alkalmazható. Jellegzetessége a kitűnő kapcsolattartó képessége, kitartása és megfelelni vágyása a gazdának. Nagy testalkata miatt nagyon jól terhelhető, időjárási viszonyokra nem túl érzékeny, így az összes hazai apróvad vadászatára alkalmas. A vadat kitartó állással jelzik, akár csak egyéb vizsla társaik.

Nagy testalkata, erős fizikuma, hosszú lábai, kitűnő szaglása miatt nagyon jól alkalmazható a nagyvad utánkeresésénél is.

Vadászati használhatósága mellett kitűnő őrző-védő, mentő- és terápiás kutyák is. Rendkívüli képességei miatt, sokcélú alkalmazásának lehetősége végett egy kutya több feladatot is képes ellátni.

Jelenleg inkább az apróvad vadászatokon alkalmazzák Őket, legyen az egyéni vagy társas vadászat. Jó kapcsolattartó képességese és a gazdának való megfelelni akarása végett kitűnően alkalmazható a kis keresési távú fogoly vadászatok, de terhelhetősége végett a fácán és nyúl hajtó vadászatok, illetve a nagy terítékű réce vadászatok során is. Dúvadra való „élessége” végett a vadászatok során nem jelent problémát számukra a lőtt szőrmés dúvad apportírozása, illetve azok sebzetten történő megfogása.

 

Foto: Nagy Orsolya

Foto: Bajorhegyi Tünde

Foto: Bajorhegyi Tünde

Írta: Bajorhegyi Tünde